Monday, June 27, 2016

Who said it XIII?

I haven’t done a Who said it? in a long time. I think we are up to no. 13, but if I’m wrong, I really don’t care. Jot your answers down and scroll down for the results after you are done. I can't figure out an easier way to do it. As usual, these quotes come from my own library and I make no pretense I'd do any better than anyone else if I didn't know the answers. They are meant to be hard but interesting. Quotes in purple. Apologies as usual for the formatting problems. I've been doing this 10 years this September and still can't handle it. I deserve an editor for the next decade.

1.                First I want to say that nothing ever is said of the white man who waylays the little colored girl when she goes to market. Nobody has anything to say about that. But when the Negro does something that is not nearly so serious there is a great hue and cry.
               I wasn’t to say that I never made any statement attributed to me to the effect that I could get any white woman I wanted. I can lay my hand upon the Bible and swear that I never made such a statement. My father was a Christian and my mother is a Christian, and I know what I means to swear by the Bible. I want to say that I never said anything of the sort about any woman of any color.
               I have been quoted falsely. The newspapers and the public have taken advantage of me because of my color. If I were a white man not a line of this would have reached the newspaper.
               But I do not want to say that I am not a slave and that I have the right to choose who my mate shall be without the dictation of any man. I have eyes and I have a heart and when they fail to tell me who I shall have as mine I want to be put away in a lunatic asylum.
               So long as I do not interfere with any other man’s wife, I shall claim the right to select the woman of my own choice. Nobody else can do that for me. That is where the trouble lies.

a    a.      Jack Johnson      b.    Malcolm X     c.    Muhammad Ali      d.    Clarence Thomas

2.  Our American combination of capitalism and socialism is far more successful than either the capitalism of our not-so-gay Nineties or the communism of Russia; and this Hegelian synthesis was the achievement of five Democratic administrations.

a        a. EleanorRoosevelt    b.   Will Durant    c.    Barack Obama    d.    Richard Nixon

3.  Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge: : it is those who know little, not those who know much, who so positively assert that this or that problem will never be solved by science.

a    a. Isaac Newton     b.   Thomas Jefferson   c.   Charles Darwin    d.   Albert Einstein     

4.   Can anybody remember when the times were not hard and money not scarce?

a      a. John Adams   b.   Abraham Lincoln    c.   Ralph Waldo Emerson   d.   William Faulkner  

5.  Try not to become a man of success. Rather become a man of value. 

a     a. Isaac Newton     b.   Thomas Jefferson   c.   Charles Darwin    d.   Albert Einstein     

6.     The History of mankind is one of continuous development from the realm of necessity to the realm of freedom. This process is never-ending. In any society in which classes exist class struggle will never end. In classless society the struggle between the new and the old and between truth and falsehood will never end. In the fields of the struggle for production and scientific experiment, mankind makes constant progress and nature undergoes constant change; they never remain at the same level. Therefore, man has constantly to sum up experience and go on discovering, inventing, creating and advancing. Ideas of stagnation, pessimism, inertia and complacency are all wrong. They are wrong because they agree neither with the historical facts of social development over the past million years, nor with the historical facts of nature so far known to us (i.e., nature as revealed in the history of celestial bodies, the earth, life, and other natural phenomena).

a    a. Adam Smith   b.   Woodrow Wilson   c.  Mao-tse-Tung   d.   Bernie Sanders

7.  [T]he submarine may be the cause of bringing battle to a stoppage altogether, for fleets will become useless, and as other war material continues to improve, war will become impossible.

a     a. Herodotus   b.   Robert Fulton    c.   Adolf Hitler    d. Jules Verne      

8.  Sensible and responsible women do not want to vote. The relative positions to be assumed by man and woman in the working out of our civilization were assigned long ago by a higher intelligence than ours. 

a    a. Dolly Madison   b.   Grover Cleveland    c.  Theodore Roosevelt   d.   Warren Harding

9.  The boy will come to nothing.

a    a. Augustine Washington after George fell down a flight of stairs   b.   Thomas Lincoln’s favorite               comment about his son.   c.  Theodore Roosevelt Sr. after looking at baby Teddy.   d.  Jakob Freud             after young Sigmund relieved himself in his parent’s bedroom.   

10.  When those countries have a man to lunch, they really have him to lunch.

a     a.  Ferdinand Magellan on leaving the Philippine  Islands.    b.  Joseph Chamberlain returning to England after the Munich Agreement    c.   Ronald Reagan discussing African countries.    d.      Barack Obama on an open mike after an international summit.


1.  a.   Jack Johnson, the first black heavyweight champion defending himself when the powers that be sought to punish him – and quite openly in many cases of winning the world championship from a white man and for marrying a white woman. The prejudice that was seen from crowds, the judges and prosecutors (some of whom had been social friends of his), many whites and even some blacks is so disgusting, that we would have trouble believing that even a prejudiced man these days would publicly express himself so.

2.  b.   Will Durant in a letter to the NY Times in 1952 (Truman still president).

3.  c. Charles Darwin in The Descent of Man (1871)

4.  c. Ralph Waldo Emerson in Work and Days

5.  c.  Albert Einstein in an oral quote to Life Magazine (1955)

6.  c.  Mao-tse-Tung from Quotations from Chairman Mao. But it’s fun to imagine it in Bernie Sanders’ voice.

7.  d.   Jules Verne. Just because someone writes prescient science fiction doesn’t mean they have any idea of what is going to happen.

8.  b.   Cleveland. He was probably right that a lot of women felt that way at the time.

9.  d.   Sigmund Freud’s dad. I wonder what that really meant.  

10. c.   It was Reagan. Only Donald Trump could probably get away with saying something like that today. Magellan never left the Philippine Islands alive. Chamberlain famously said, “Peace for our time.” Obama and other pols have said a lot of stupid things on open mikes, but not that as far as I know.



4 comments:

  1. 5 this time.
    Don

    ReplyDelete
    Replies
    1. That's actually pretty good.

      Delete
  2. Just two right. Your choices were really good, there were too many that could have been said by several of the choices. Or, I'm an idiot. Hmmmmm.......

    ReplyDelete

Your comments are welcome.

About Me

My photo
I started this blog in September, 2006. Mostly, it is where I can talk about things that interest me, which I otherwise don't get to do all that much, about some remarkable people who should not be forgotten, philosophy and theories (like Don Foster's on who wrote A Visit From St. Nicholas and my own on whether Santa is mostly derived from a Norse god) and analysis of issues that concern me. Often it is about books. I try to quote accurately and to say when I am paraphrasing (more and more). Sometimes I blow the first name of even very famous people, often entertainers. I'm much better at history, but once in a while I see I have written something I later learned was not true. Sometimes I fix them, sometimes not. My worst mistake was writing that Beethoven went blind, when he actually went deaf. Feel free to point out an error. I either leave in the mistake, or, if I clean it up, the comment pointing it out. From time to time I do clean up grammar in old posts as, over time I have become more conventional in my grammar, and I very often write these when I am falling asleep and just make dumb mistakes. It be nice to have an editor, but . . . .